مقدمه

بارداری، یكی از مهمترین و پرمخاطره ترین تجربه های زندگی یک زن است. در یک نگاه کلی فرآیند حاملگی با لقاح تخمک بالغ و اسپرم

آغاز می شود و با جایگزینی سلول تخم پس از چهار هفته و تبدیل آن به رویان در هفته پنجم و شروع دوره جنینی در هفته دهم بارداری

ادامه می یابد و در نهایت پس از هفته چهلم با زایمان و خروج جفت و جنین پایان می یابد.


اهمیت تغذیه در زمان بارداری

خانم های باردار می توانند با داشتن رژیم مخصوص مقدار بیشتر و متنوع تری از غذا نسبت به قبل از دوران بارداری مصرف کنند. بدیهی

است که درصورت داشتن اضافه وزن و یا بیماری هایی که لازم باشد مادر به متخصص تغذیه مراجعه کند، پیروی از آن رژیم خاص توصیه

شده توسط متخصص، ضروری خواهد بود. بطور کلی ایده آل است که مادر در زمان بارداری علاوه بر متخصص خود، تحت نظر یک

متخصص تغذیه نیز باشد چرا که در این مسیر سوالات و ابهامات زیادی در مورد تغذیه مادر برای وی شکل خواهد گرفت. در ادامه به

برخی مواد غذایی که بهتر است در دوران بارداری محدود یا قطع شود اشاره می کنیم. طبیعتا این موارد توصیه های کلی بوده و ممکن

است توصیه ها به اقتضای شرایط افراد تغییر کند.


مواد غذایی غیر مجاز

دم کرده های گیاهی (مانند چای نعناع یا گل گاوزبان) گاهی اثرات جانبی مانند حالت تهوع و استفراغ دارند، لذا مصرف آن ها در دوران

بارداری توصیه نمی شود.

کلیه نوشیدنی های الکلی علاوه بر این که در دین اسلام حرام است باعث از بین رفتن اکسیژن شده و موجب رشد غیر طبیعی جنین و

کاهش مهارت عقلانی و هوشی او و بروز سندروم الکلی جنین (Fetal Alcohol Syndrome) می شوند.

 شکلات علاوه بر اینکه مقادیر کمی کافئین دارد، حاوی تئوبرومید نیز هست که به کافئین شبیه است. بنابراین، مصرف شکلات باید

محدود شود.

استعمال دخانیات در دوران بارداری می تواند با تولد نوزاد کم وزن همراه باشد. به مادران باردار توصیه می شود از استعمال دخانیات در

دوران بارداری خودداری کنند.

عفونت با “لیستریا” یکی از عوامل شناخته شده سقط غیر عمدی و مننژیت جنین و نوزاد است. لیستریا یک ارگانیسم موجود در خاک

است و عفونت آن از مصرف غذاهای حیوانی آلوده و سبزیجات خام ناشی می شود. شیر خام، غذاهای دریایی دودی، کالباس، گوشت

کوبیده، پنیر های نرم و گوشت های پخته نشده منابع احتمالی آلودگی هستند. محصولات آبیاری شده با فاضلاب بایستی قبل از مصرف

با آب آشامیدنی شستشو و ضد عفونی شوند

این غذاها نیز ممنوع هستند

همه ماهی های خام ، ضمنا تنوع مصرف را رعایت کنید و از مـاهی های با میـزان بالای جیوه کمتر مصرف کنید. (در این باره از

متخصصین تغذیه کمک بگیرید)

هرگونه گوشت خام و یا گوشت های نیمه پخته شده

هـرگونه پنیـری که از شیر پاستوریزه تهیه شده نباشد. (همچنین پنیرهای محلی)

مصـرف روزانه بیش از ۲ فنجان قهوه و بیش از ۳ فنجان چای بعلت میزان کافئین آنها توصیه نمی شود.

تخم مـرغ خام و یا غذاهایی که در آنها تخم مرغ خام به کار رفتـه مثل مایونز خــانگی ، سس بعضی سالاد ها و

بهترین راه برای اطمینان از مصرف “متعادل و متنوع” مواد غذایی در روز استفاده از همه گروه های اصلی غذایی یعنی گروه نان و غلات،

گروه میوه ها، گروه سبزی ها، گروه شیر و لبنیات و گروه گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغزدانه ها است.


تعادل به معنی مصرف مقادیر کافی از تمام ۵ گروه مواد غذایی است و تنوع یعنی مصرف انواع مواد تقریبا یکسان قراردارند و می توان از

یکی به جای دیگری استفاده کرد.