آهن یکی از مهمترین و رایجترین مواد مغذی در بدن ماست ، زیرا در کارهای زیاد ازجمله نگهداری و انتقال اکسیژن در سلولهای قرمز نقش دارد . همچنین آهن برای تولید سلولهای جدید ، آمینواسیدها ، هورمون و انتقالدهندههای عصبی ضروری است .
کمبود آهن یک مشکل شایع است و ممکن است با عوارضی مانند : خوابآلودگی مزمن ، بیتفاوتی ، احساس ضعف و سرما خود را نشان دهد .
اگر بهاندازه کافی آهن مصرف نمیکنید ، روشهای آسان زیادی وجود دارند که میتوانید آهن مصرفی خود را افزایش داده و بدنی سالم وسبک زندگی خوبی داشته باشید .
مواد غذایی غنی از آهن

غذاهای دریایی غنی از آهن را انتخاب کنید . بهطورکلی ، غذاهای دریایی منبع اصلی آهن مانند گوشت قرمز نیستند ، بااینحال بعضی از آنها دارای آهن بالایی هستند .
میگو و ساردین ( ۲٫۵ گرم به ازای هر ۸۵ گرم ) منابع خوبی از آهن هستند . ماهی آزاد و تن مقدار کمتری آهندارند ، اما اسیدهای چرب امگا۳ نیز دارند که برای بدن مفیدند .

غلات بیشتری مصرف کنید . یکی از منابع آهن غیر هِم ( نبودن در هموگلوبین ) غلات ( همچنین لوبیا ، آجیل ، میوه ، سبزیجات ) است که البته بهخوبی آهن هِم جذب نمیشوند . معمولاً این نوع آهن با نرخ ۱۰% جذب میشود و در مقابل آهن هِم که ۳۰% است ، مقدار کمتری است . این مقدار باید به مصرف کلی شما کمک کند ، نه اینکه بخواهد کل مصرف آهن شمارا تشکیل دهد .
تقریباً تمامی انواع نانها ، غلات صبحانه و هر چیزی که از غلات تهیهشده باشد دارای آهن است . بااینحال نان و غلات صبحانه غنیشده با آهن بهترین انتخاب برای شما هستند که میخواهید مصرف آهن را افزایش دهید .
غلات صبحانه خشک غنیشده دارای ۱٫۸ تا ۲۱٫۱ میلیگرم آهن است .

آهن را به همراه ویتامین C مصرف کنید . سعی کنید میوهجات و سبزیجات دارای ویتامین C را با آهن مصرف کنید ، زیرا ویتامین C نرخ جذب آهن را افزایش میدهد ، بنابراین مصرف باهم آنها فواید آنها را بالا میبرد .
وقتی حرف از ویتامین C به وسط میآید ، پرتغال در ذهن ما نقش میبندد . بهترین منابع ویتامین C مرکبات هستند ، اما دیگر میوهها و سبزیجات مانند : انبه ، گواوا ، فلفل ، کلم بروکلی و سیبزمینی شیرین نیز دارای ویتامین C هستند .
مصرف همزمان این ماده برای گیاهخوارانی که آهن غیر هِم مصرف میکنند بسیار مهم است . ترکیب غلات صبحانه با توتفرنگی یا عدسی با گوجه میتواند کمککننده باشد .

در ماهیتابه و قابلمه آهنی آشپزی کنید . مخصوصاً درزمانی که با حرارت بالا آشپزی میکنید ، مقدار قابلتوجهی آهن میتواند به داخل غذای شما منتقل شود . این اتفاق درزمانی که مواد غذایی اسیدی مانند سس گوجه را طبخ میکنید میتواند تأثیرگذارتر باشد .

بیشازحد آهن مصرف نکنید . بهطورکلی ، شما باید به دنبال دریافت آهن بهاندازه کافی باشید تا مصرف بیشازاندازه آن ، مصرف بسیار زیاد آهن نیز میتواند مشکلاتی را برای بدن به وجود بیآورد .
وجود آهن بیشازحد در خون بیماری هموکروماتوز نامیده میشود که علائمی مشابه مصرف بیشازحد آهن دارد . بیماری هموکروماتوز معمولاً یک مشکل ژنتیکی است اما ممکن است به دلیل مصرف آهن زیاد توسط مکمل نیز زیادی آهن به وجود بیاید .
توجه کنید که بسیاری از مکملهای آهن دارای مقدار بیشتر از نیاز روزانه به آهن را دارا هستند . اگر شما مکمل آهن را به همراه مولتیویتامین دارای آهن میل کنید ، خود را در ریسک مصرف زیاد آهن قرار میدهید .
بسیار بعید به نظر میرسد که فقط از طریق غذا خوردن بتوانید مقدار زیادی آهن مصرف کنید ، بنابراین به دلیل ترس از مصرف آهن زیاد ، خوردن جگر را کنار نگذارید .
مقدار مناسب مصرف آهن

چه مقدار آهن نیاز داریم ؟
همیشه به میزان مصرف پیشنهادشده ( RDA ) دقت کنید و بیشتر از آن مصرف نکنید . مقدار موردنیاز بدن به آهن با توجه به جنسیت و سن مشخص شده و بهصورت کلی شامل موارد زیر میشود :
کودکان بین ۷ ماه تا ۸ سال ، ۱۱ میلیگرم آهن در روز آهن نیاز دارند ، بر اساس سن .
نوجوانان بین ۹ تا ۱۸ سال نیاز به ۸ تا ۱۵ میلیگرم در روز آهن دارند ، بر اساس سن و جنسیت .
آقایان ۱۹ سال به بالا روزانه ۹ میلیگرم آهن نیاز دارند .
خانمها ۱۵ تا ۵۰ سال ، روزانه ۱۸ میلیگرم و بعدازآن ۸ میلیگرم . خانمهای باردار روزانه ۲۷ میلیگرم آهن نیاز دارند .

پیگیری میزان آهن را انجام دهید . همیشه از مقدار مواد مغذی موجود در مواد غذایی اطلاع پیدا کنید تا میزان آهن موردنیاز خود را محاسبه و تأمین کنید . همیشه میزان مصرف خود را با RDA هماهنگ نگهدارید .
اگر مستعد کمبود آهن هستید یا علائمی مانند خستگی و بیتفاوتی دارید ، میتوانید با یک آزمایش خون ساده از کمبود آهن و کمخونی مطمئن شوید . کم بودن سلولهای قرمز خون میتواند ناشی از کمبود آهن باشد .
انجام آزمایش خون بهصورت منظم ، میتواند نشان دهد که مکمل آهن برای شما مؤثر بوده یا خیر و به تنظیم دز مصرفی نیز کمک میکند .