اصول و اهداف تغذیهدرمانی در افراد مبتلا به دیابت
• کوتاه مدت شامل درمان فوری به منظور تخفیف علائمی نظیر پرنوشی، پر ادراری، یا عفونت حاد است.
• میان مدت برای بازگرداندن بیمار به حالت فیزیولوژیک و زندگی اجتماعی طبیعی تا حد امکان
• طولانی مدت برای پیشگیری یا به تعویق انداختن پیشرفت عوارض دیابت
رژيم غذايي براي يك فرد ديابتي بايد بر اساس کنترل وزن، سن ، تغذیه سالم، خود کنترلی گلوکز خون توسط بیمار، شدت نارسایی
هاي متابوليكی، سطح فعاليت فيزيكی، فاكتورهاي اجتماعي، اقتصادی، تحصيلی و ... وجود هر گونه مسائل ديگر از جمله
هيپرليپيدمی، افزايش فشار خون و يا بيماریهای كليوی تنظيم میشود.
• بنابراین بایستی توسط متخصصین تغذیه تنظیم گردد.
غذا را در فواصل منظم و در ساعات مشخص میل نمایید.
• از حذف وعده های غذایی جدا خودداری کنید.
• در زمان کاهش قند خون که با علائم تشنج، عرق سرد، لرزش، تاری دید، ضعف و بی حالی و تپش قلب همراه است، از شربت قند یا
نصف لیوان آب پرتغال استفاده نمایید.
• از مصرف قند های ساده مثل قند، شکر، شکلات، نوشابه های صنعتی، بستنی، دسرهای شیرین، ژله، کمپوت، عسل، مربا،
شیرینی ها ، کیک ها و آب نبات خودداری کنید .
• خرما، توت، کشمش، میوه های شیرین نیز باید مطابق با مقدار تجویز شده از سوی رژیم شناس یا متخصص تغذیه مصرف شود.
• از نان های سنتی و سبوس دار به جای نان های سفید استفاده نمایید.
• روزانه میوه و سبزی تازه به مقدار کافی استفاده شود. بهتر است سبزی ها به صورت تازه و کمتر سرخ شده میل شوند .
سالاد با آبلیمو (آبغوره، سرکه، آب نارنچ ) و سبزی خوردن همراه با وعده های غذایی استفاده نمایید.
• مصرف پروتئین باید کافی باشد تا از بروز ناراحتیهای عصبی جلوگیری کند مثل گوشت مرغ، خصوصاٌ ماهی؛ گوساله.
• استفاده ازغذاهای متنوع
• در هر وعده غذایی حداقل از هر 3 گروه غذایی مختلف استفاده نمایید.
• در روز 3 وعده اصلی و 3 میان وعده داشته باشید.
• غذا خوردن منظم در تنظیم میزان قند خون اثر زیادی دارد، حبوبات، سویا، شیرکم چرب و فرآورده های آن خصوصا ماست کم چربی.
• روغن مصرفی ترجیحا زیتون و کنجد باشد
• مصرف هفتگی تخم مرغ را محدود کنید (حداکثر هفته ای 3 بار)
• روزانه 8 - 6 لیوان مایعات بدون شیرینی بخورید.
• سعی کنید وزن مطلوب خود را حفظ نمایید.
• مغزهای گردو، بادام و... در گروه چربی ها قرار می گیرند و هر واحد آنها برابر 2 قاشق غذا خوری است.