اصول و اهداف تغذیه‌درمانی در افراد مبتلا به دیابت

• کوتاه مدت شامل درمان فوری به منظور تخفیف علائمی نظیر پرنوشی، پر ادراری، یا عفونت حاد است. 

• میان مدت برای بازگرداندن بیمار به حالت فیزیولوژیک و زندگی اجتماعی طبیعی تا حد امکان 

• طولانی مدت برای پیشگیری یا به تعویق انداختن پیشرفت عوارض دیابت 

رژيم غذايي براي يك فرد ديابتي بايد بر اساس کنترل وزن، سن ، تغذیه سالم، خود کنترلی گلوکز خون توسط بیمار، شدت نارسایی

هاي متابوليكی، سطح فعاليت فيزيكی، فاكتورهاي اجتماعي، اقتصادی، تحصيلی و ... وجود هر گونه مسائل ديگر از جمله

هيپرليپيدمی، افزايش فشار خون و يا بيماری‌های كليوی تنظيم می‌شود. 

• بنابراین بایستی توسط متخصصین تغذیه تنظیم گردد.

غذا را در فواصل منظم و در ساعات مشخص میل نمایید. 

• از حذف وعده های غذایی جدا خودداری کنید. 

• در زمان کاهش قند خون که با علائم تشنج، عرق سرد، لرزش، تاری دید، ضعف و بی حالی و تپش قلب همراه است، از شربت قند یا

نصف لیوان آب پرتغال استفاده نمایید. 

• از مصرف قند های ساده مثل قند، شکر، شکلات، نوشابه های صنعتی، بستنی، دسرهای شیرین، ژله، کمپوت، عسل، مربا،

شیرینی ها ، کیک ها و آب نبات خودداری کنید . 

• خرما، توت، کشمش، میوه های شیرین نیز باید مطابق با مقدار تجویز شده از سوی رژیم شناس یا متخصص تغذیه مصرف شود. 

• از نان های سنتی و سبوس دار به جای نان های سفید استفاده نمایید. 

• روزانه میوه و سبزی تازه به مقدار کافی استفاده شود. بهتر است سبزی ها به صورت تازه و کمتر سرخ شده میل شوند .

 سالاد با آبلیمو (آبغوره، سرکه، آب  نارنچ ) و سبزی خوردن همراه با وعده های غذایی استفاده نمایید. 

• مصرف پروتئین باید کافی باشد تا از بروز ناراحتیهای عصبی جلوگیری کند مثل گوشت مرغ، خصوصاٌ ماهی؛ گوساله. 

• استفاده ازغذاهای متنوع 

• در هر وعده غذایی حداقل از هر 3 گروه غذایی مختلف استفاده نمایید. 

• در روز 3 وعده اصلی و 3 میان وعده داشته باشید. 

• غذا خوردن منظم در تنظیم میزان قند خون اثر زیادی دارد، حبوبات، سویا، شیرکم چرب و فرآورده های آن خصوصا ماست کم چربی. 

• روغن مصرفی ترجیحا زیتون و کنجد باشد 

• مصرف هفتگی تخم مرغ را محدود کنید (حداکثر هفته ای 3 بار) 

• روزانه 8 - 6 لیوان مایعات بدون شیرینی بخورید. 

• سعی کنید وزن مطلوب خود را حفظ نمایید. 

• مغزهای گردو، بادام و... در گروه چربی ها قرار می گیرند و هر واحد آنها برابر 2 قاشق غذا خوری است.