چرا غذاهای بی ارزش و ناسالم را انتخاب می کنیم؟
Reasons People Eat Junk Food Instead of Healthy Food
 
مصرف غذاهای بی ارزش معمولا با چاقی و مشکلات مزمن پزشکی مانند فشار خون بالا ارتباط دارد اما بسیاری از مردم با وجود آگاهی از این مسئله غذاهای ناسالم و بی ارزش را به غذاهای سالم و مغذی ترجیح میدهند. معمولا این غذاها به صورت بسته بندی یا فراوری شده و نیم پز یا آماده، در دسترس قرار دارند اما انگیزه های روانشناختی نیز در انتخاب این غذاها بیشتر موثرند.
  • راحتی و سرعت آماده سازی غذا: افرادی که کار زیادی دارند و فرصت آماده کردن غذاهای سالم و مغذی را ندارند اغلب غذاهای آماده تر و فوری تر را انتخاب میکنند. غذاهای کامل مانند سبزیجات زمان بیشتری برای آماده سازی و پخت نیاز دارد در حالی که غذاهای فوری و فست فود مانند همبرگر و ساندویچ معمولا ظرف چند دقیقه آماده میشوند. به مرور زمان اولویت فوری بودن غذا به عادت صبر نکردن برای غذا تبدیل میشود. بر هم زدن این عادت انتخاب غذاهای فوری و فست فود، نیازمند صرف زمان است به همین علت بسیاری افراد گزینه های سریعتر را ترجیح میدهند.
  • کاهش اضطراب: یکی از نتایج فرهنگ عجله در افراد، افزایش میزان استرس و اضطراب است. افزایش استرس باعث میشود بدن انرژی بیشتری صرف کند و حس گرسنگی و میل به مصرف غذاهای پر کالری تحریک شود. در این شرایط فرد به سمت غذاهای چرب و شیرین جذب میشود. از طرف دیگر میزان زیاد اضطراب باعث میشود افراد برای رسیدن به احساس بهتر و لذت به دنبال غذاهای بی ارزش خوشمزه باشند. افراد هنگام استرس به دنبال روشهایی برای آرام کردن خود هستند و تاثیر غذاهای بی ارزش بر حس لذت و پاداش در مغز باعث میشود این غذاها ترجیح داده شوند.
  • کمبود خواب: شواهدی وجود دارد که نشان میدهد کمبود خواب باعث میشود غذاهای ناسالم را بر غذاهای سالم ترجیح دهیم. هنگامی که دچار محرومیت از خواب هستید بخش پاداش دهی مغز بیشتر فعالتر شده و در عین حال عملکرد اجرایی لوب پیشانی مغز کاهش می یابد. این وضعیت کنترل و عزم فرد را تضعیف میکند و باعث میشود احتمال مصرف غذاهای چرب و شیرین افزایش یابد در حالی که همین فرد در حالت عادی احتمالا این گزینه ها را انتخاب نمی کند.

اعتیاد به غذاهای ناسالم: یکی از دلایل انتخاب غذاهای بی ارزش میتواند وابستگی فیزیکی خفیف باشد. مطالعات نشان میدهند زیاده روی در غذاهای پر از قند یا

چربی منجر به تغییرات عصبی شیمیایی در مغز میشود مشابه آن چه در اعتیاد به مواد مخدر روی میدهد. طبق مقاله ای که در سال 2011 در Physiology

and Behavior منتشر شد، موشهایی که دائما غذاهای پر از قند و چربی دریافت میکردند از نظر روانی بیشتر هوس مصرف این مواد را داشته و در صورتی

که به این مواد غذایی دسترسی پیدا نکنند علائمی مشابه خماری پیدا میکنند. پس از ایجاد این عادت ممکن است فرد از نظر عصبی شیمیایی به سمت غذاهای بی

ارزش و ناسالم سوق پیدا کند.

هرگونه برداشت از این مطلب تنها با ذکر منبع و لینک به این صفحه مجاز می باشد.